PUBLIC SPACE INSTALLATION

Restorative Ground

PROGRAM

Playscape & Public Seating

LOCATION

Manhattan, NY

PROJECT TYPE

Exterior Public Space Installation

AREA

2,100 SF​

Restorative Ground is an installation that will act as a new destination in Hudson Square, a place for a range of experiences, activities and interactions to occur between residents, community members, and the broader public. As a dynamic platform for public life to re-emerge from the pandemic of 2020, the installation will create a place for individual and collective engagement, recreation, and healing. Located on King St, between Hudson and Greenwich Streets, Restorative Ground will serve as a node of activation within the network of outdoor public spaces and existing creative agencies in the neighborhood.

The form and materials of Restorative Ground enable a balance between a single, bold gesture and a series of differentiated environments. The overall massing of the project is a wedge, connecting between barrier height on the street side and curb height on the sidewalk side. The wedge is organized with an 8×8’ grid to rationalize geometry and construction, but diagonals and arcs dance within this grid, carving and extruding dynamic shapes for seating, tables, and ramps.

Both the forms and the materials differentiate the focused, active, and calm zones, subtly indicating shifts in atmosphere through shifts in shape and texture. Recycled rubber is the primary material, bringing playful colors and textures as well as durability. But within each zone, accent materials enhance the geometry to produce different atmospheres. In the Focused zone, large curving tables with glossy paint welcome collective activities and creative collaborations, while in the Active zone, a small “peak” of sloping planes and heightened textures inspires playful exploration. Finally, the calm zone welcomes peaceful relaxation with its net hammock under the shade of a large tree.

The Restorative Ground project was designed with WIP Collaborative, a research and design team composed of independent designers and their practices: Ryan Brooke Thomas (Kalos Eidos), Bryony Roberts (Bryony Roberts Studio), Elsa Ponce, Lindsay Harkema (WIP Studio), Abby Coover (Overlay Office), Sera Ghadaki and Sonya Gimon.  The project was the winning proposal for the Care for Hudson Square design competition organized by Urban Design Forum in partnership with Hudson Square Properties and will be installed in Spring 2021.

PROJECT PRESS

The Architect's Newspaper, 28 September 2020

"WIP Collaborative’s Restorative Ground wins Care for Hudson Square design competition"

SELECT PROJECTS

ABOUT PRACTICE

NEWS + PRESS

PAST EXPERIENCE

CONTACT

KE_hor_apricot2_edited.png
©2020 
KALOS:EIDOS PROJECTS LLC